Reisebrev fra Paris!

Erasmus+

Erasmusprosjektet hadde sin tur til Paris 26. november til 2. desember. Erasmusprosjektet er et internasjonalt samarbeid mellom 8 skoler i 8 forskjellige land. Deltakerelandene er Norge, Frankrike, Storbritannia, Belgia, Italia, Hellas, Romania og Ungarn. Prosjektets tema er «Respekt», hvor vi jobber mot et mål om at elevene skal lære mer om respekt for andre kulturer, respekt for demokratiske verdier, respekt for miljø og respekt for egen fysisk og psykisk helse. Gjennom prosjektet lages det blant annet holdningskampanjer og ulike opplæringsvideoer innen flere emner. Tanken er at gjennom elevutveksling vil våre elever bli bedre rustet til å samarbeide med mennesker som har ulike tankesett, bakgrunn, holdninger og verdier enn oss selv.

De fire elevene som dro nedover til Paris, Emma, Hanna, Jakob og Daniel, har skrevet litt om hvordan de opplevde turen:

Emma:

«Fra søndag 26 november til lørdag 2 desember var jeg i Paris, med tre andre elever fra Lambertseter vgs. Vi var med på Erasmus+prosjektet «Respect4», som gikk ut på at vi dro til Paris og møtte andre elever fra forskjellige land. Det var en reise hvor jeg fikk møte mange folk fra forskjellige land og som har forskjellige kulturer.

Vi hadde alle lagd plakater om respekt og hadde også videoer om megling. Vi hadde flere aktiviteter knyttet til begge disse temaene. Hver dag var ganske ulik, noen dager var vi på den franske skolen, noen dager hadde vi aktiviteter eller så besøkte vi museer. Det jeg likte best med denne reisen var å møte folk. Jeg synes det var veldig spennende å høre hvordan det er i forskjellige land, og hvordan det er på deres skole. Jeg synes også det var spennende å se hvordan forskjellige mennesker oppførte seg rundt andre som kan ha noe å gjøre med kulturen deres å gjøre. Generelt så hadde vi alle sammen en ganske lik livsstil, men noe som ikke var helt likt var for eksempel maten vi spiste.

Det var også noen vanskeligheter rundt det å kommunisere med folk, fordi ikke alle kunne engelsk eller var like flink i engelsk. Siden jeg kunne både engelsk, fransk og norsk, var jeg ofte en oversetter og jeg greide veldig greit å snakke med andre. Jeg mener at denne reisen har lært meg mye om andre mennesker rundt omkring i verden, men også om meg selv som person.»

Hanna:

«Fra søndag 26. november til fredag 1. desember tilbragte jeg en uke i Paris. Dette var i sammenheng med Erasmusprosjektet som fant sted i Paris. Jeg var 1 av de 4 heldige fra Lambertseter vgs. som ble valgt ut til å være med. Dette er jeg kjempetakknemlig for. Dette var en opplevelse som jeg kommer til å huske veldig lenge. Jeg møtte så mange interessante og spennende mennesker fra forskjellige land og fra andre kulturer. Dette var noe av det som jeg synes var best med turen. Jeg fikk mange nye venner fra land som f.eks. Italia og Ungarn.

Alle elevene som var med i dette prosjektet var ivrige på å møte nye mennesker og samholdet i gruppen ble helt fantastisk. Vi lærte hverandre ord fra hverandres språk og det ble en del latter rundt dette. Vi hadde snøballkrig, noe som var ganske uvanlig for noen av elevene som var med. Jeg synes det var veldig interessant å høre om hvordan de hadde det der hvor de levde. Noen av de som var med hadde aldri reist utenfor landet sitt og de gikk rundt med store øyne hele turen.

Denne opplevelsen har utviklet meg som person. Jeg har blitt mer utadvendt og er ikke like sjenert når jeg skal gå og snakke med fremmede mennesker. Jeg har lært at selv om vi kommer fra forskjellige land så har vi ganske mye til felles. Det er flere likheter enn forskjeller. Denne turen har vært veldig lærerik og det har vært en opplevelse for livet.»

Jakob:

«Vi dro til Paris den 26. november og kom tilbake den 2. desember. Via prosjektet Erasmus+ Respect4 møtte vi mange nye folk og lærte mye nytt. Vi har hatt det gøy og kost oss masse! Det beste med hele turen var å sosialisere seg med de andre landene. Vi hang mye med alle, men spesielt mye med italienere. De var disse vi ble best kjent med og som vi fortsatt prater mye med daglig over Whatsapp og Skype.

Turen har lært oss mye om kulturer fra andre land. Skolesystemet er for eksempel helt forskjellig fra land til land. Vi lærte oss mange nye måter å prate på, som for eksempel så lærte vi å snakke italiensk med hendene.

Alt i alt har det vært en bra tur og jeg lærte mye nytt. Jeg takker alle som gjorde dette mulig for meg å være med på, og jeg takker de andre elevene som vi delte opplevelser med. Dette er en tur som har vært med på å endre livet mitt i en positiv retning. Også jeg har fått mange nye venner!»

Daniel:

«Det har virkelig vært en ære å være med på dette prosjektet sammen med Jakob, Emma og Hanna og de to fantastiske snille og greie lærerne. Jeg har hatt det kjempekoselig i Paris, jeg har opplevd mye og sett mye av det jeg liker aller best ved Frankrike. Jeg har blitt kjent med folk fra andre land, spesielt de fra Belgia og Italia. De var hyggelige å være med og snakke med.

På kveldene spilte vi mye ping pong, og vi så på film med de ungarske guttene. De italienske jentene syntes det var gøy når det snødde, så da dynka vi hverandre i våt snø i bakgården til hostelet vi bodde på. Jeg har fremdeles kontakt med de italienske jentene, de belgiske guttene, noen fra den franske skolen, samt Zerafin fra Hellas - som ble kåret til Mr. Erasmus. Denne turen vil jeg aldri glemme!»

Vil du bli med på neste tur?

Neste tur går til Budapest i Ungarn 18.-24. mars. Vi søker etter fire elever som ønsker å bidra positivt på denne turen. Mer informasjon om søknadstekst og nødvendige kvalifikasjoner kommer snart. Følg med på både Lambertseters hjemmeside og Facebookside.